Florbalová škola Bohemians
Florbalová škola Bohemians
Rok 2024 bude pro náš klub mimořádně důležitý, říká prezident klubu Martin Musil

Ve vedení našeho klubu je už 25 let. Málokdo ale zná další florbalovou historii našeho prezidenta Martina Musila, zejména tu trenérskou. V letech 2002 až 2005 byl trenérem ženské reprezentace a zúčastnil se s ní hned 2 světových šampionátů. Krom toho trénoval oba naše elitní týmy. Muže mezi lety 1999 a 2005, a ti se pod jeho vedením probojovali z třetí nejvyšší soutěže až do superligového play-off. Ženy A vedl od roku 2003 do 2008, kdy s nimi postupně získal 2 stříbrné a 2 bronzové extraligové medaile. Kromě toho všeho je od roku 2010 ve výkonném výboru Českého florbalu.

Martine, začněme u loňského roku. Jak ho hodnotíš z pohledu klubu?

Rád využiji této příležitosti a popřeji všem dodatečně hlavně zdraví a štěstí do roku 2024.

Než se dostaneme k celému roku 2023, musím říct, že bych si dokázal představit zejména lepší jeho konec. Na Štědrý den nám jako důsledek vydatných dešťů přestala v Bublině fungovat elektřina. Bohužel se jednalo o hlavní přívod mimo náš pozemek. Toto mělo za následek de facto spadnutí haly. Proto jsme, místo trávení svátku s rodinou, tuto situaci celý den řešili. Já na telefonu a Jakub Doubrava a Tomáš Grigar přímo na místě. Byla to celkem náročná operace, ale podvedlo se to vyřešit jak díky nasazení zmíněných, tak i díky lidem z TJ Pankrác, bez kterých bychom to nezvládli. Po svátcích nás trochu potrápila i Exe sport aréna, ale teď už vše šlape.

 Ale pojďme se asi bavit o minulém roce jako celku, že?

Přesně tak. Byl z pohled Bohemky úspěšný?

Tahle otázka má samozřejmě několik různých rovin. Jsme sportovní klub, takže pohledem sportu se nám myslím daří pokračovat v tom, v čem je Bohemka jedinečná, a to ve výchově úspěšných mladých sportovců. Troufnu si tvrdit, že mládež jsme měli vždy úspěšnou. Vloni se ale přidali i muži, kteří poprvé v historii vyhráli Pohár Českého florbalu, dostali se do semifinále play-off Livesport superligy a velmi dobře nás reprezentovali v novém formátu mezinárodního Champions Cupu. To jsou velké věci a jsme za ně moc rádi.

Jakých úspěchů mládeže si ceníš nejvíc?

Junioři i oba dorostenecké týmy se dostaly do čtvrtfinále svých ligových soutěží. Starší žáci vedou pražskou ligu, přípravka patří trvale k nejlepším v prvním koši. Našim týmům se dařilo také v neligových soutěžích. Holky G17 se na švédském Kalmarsund Floorball Cup dostaly do finále a kluci v B14 dokonce celý turnaj vyhráli. Kromě toho naše juniorky vyhrály Prague Games a kluci v kategorii B09 zase zvítězili Prague Floorball Cup. Nechci na nikoho zapomenout.

Velké poděkování patří našim trenérům a dalším kolegům. Vidím mnoho tréninků i zápasů a je skvělé, jak dokáží děti motivovat, na jaké odborné úrovni jsou schopni děti připravovat. Pracují na sobě, účastní se trenérských kurzů i interního vzdělávání v rámci klubu a je obdivuhodné kolik energie dětem věnují. Vím, že právě oni jsou ti, kteří dětem pomáhají vytvořit si vztah ke sportu, disciplíně i kolektivu a spoluprovádí je podstatnou částí života.

Rozhodně nechci zapomenout ani na rodiče. Všichni moc dobře víme, jak je náročné skloubit všechny aktivity dětí… logistika, škola, volný čas a ostatní kroužky. Přesto jsou vždy připraveni děti podpořit a fandit jim. V uplynulém roce bylo i hodně těch, kteří přispěchali na pomoc klubu, když to bylo nejvíce potřeba. Všem opravdu moc děkuji.

Co ty další roviny, které jsi zmiňoval?

Kromě kvalitní sportovní přípravy je naší ambicí poskytovat všem Bohemákům kvalitní služby kolem. Vše to souvisí s novými areály, které provozujeme. Už jsem zmínil Bublinu i EXE arénu, které nám umožňují pořádat nadstandardní akce pro komunitu našich členů.

Nad rámec tréninkového a zápasového procesu tak organizujeme mnoho dalších různých akcí jako jsou florbalové soustředění, příměstské kempy o letních, jarních, vánočních či podzimních prázdninách, zahraniční i tuzemské turnaje, skills tréninky, brankařské tréninky, kompenzační tréninky či pravidelný dohled fyzioterapeuta. V prostorách hal si dnes můžete zaposilovat, koupit florbalové, sportovní a zdravotní vybavení nebo občerstvení, potisknout textil, případně ti, co honí každou minutu, si tam mohou nechat poslat zásilky.

Tohle všechno můžeme nabídnout právě díky vlastnímu zázemí, ale tím se dostáváme k té další rovině fungování klubu, a to ekonomice provozování těchto areálů. A tady už je to trochu složitější a je potřeba nahlédnout do nedávné minulosti.

Ne všichni jsou v klubu tak dlouho. Zkus to popsat, o co jde?

Náš domov byl dlouho na Děkance, ale když v roce 2019 přestal majitel halu pronajímat, tak jsme museli rychle hledat nový domov pro našich téměř tisíc členů a ve velmi šibeničním termínu jim zajistit zázemí pro sportovní a volnočasovou činnost.

Byli jsme šťastní, že jsme pohotově našli řešení, a ještě v roce 2019 jsme začali budovat dvě sportovní centra. Jsou to přetlakové haly se zázemím, na Praze 4, při ZŠ Jeremenkova a v ulici Lomnického na Pražského povstání. Finanční vklad do vybudování sportovišť přesáhl 22 milionů korun, z nichž jen cca polovinu bylo možné postupně pokrýt z dotací.

Bohužel tím se roztočila spirála dalších problémů, které jsme mohli jen těžko ovlivnit. V době zahájení provozu na jaře 2020 nás nejdříve výrazně přibrzdila pandemie covidu. Zatímco přetlakové haly je potřeba udržovat v provozu tlakem vzduchu a temperováním na určitou teplotu, nebylo po delší dobu haly možné využívat ani pro naše členy ani pro ostatní subjekty.

Od roku 2021 navíc došlo k radikálnímu zdražení cen energií na několikanásobek předchozích hodnot. Nás, vzhledem k nově uzavřeným smlouvám, se žádné výplaty náhrad netýkaly. Tato situace přinesla i určitá pozitiva, neboť se například podařilo udržet zafixované ceny plynu až do prosince 2023.

Rok 2022 pak přinesl vysokou inflaci, která se nás sice dotkla, ale nebyl to hlavní problém tohoto období. Ten spočíval v nedostatku příjmů, které by výše popsané výdaje kompenzovali. Vzhledem k výše zmíněným investicím nedisponuje klub finanční rezervou a jakožto spolek má i velmi omezené možnosti bankovních půjček a úvěrů.

Během roku 2023 už krize dopadá plně na sport jako celek, ale systémové řešení je stále v nedohlednu. Podpora ze soukromého sektoru ve formě sponzoringu je minimální, radikální navýšení finanční zátěže členů není v této době únosné a bohužel na nás plně dopadl zcela nečekaný výpadek podpory na provoz a údržbu sportovišť. Spolu s ukončením fixace ceny plynu vzniká neočekávaný schodek ve výši téměř dvou milionů korun, který k výše uvedeným skutečnostem je aktuálně pro klub velkým problémem.

Co to znamená prakticky pro fungování klubu?

I přes nepřízeň osudu jsme se v uplynulých třech letech snažili rozvíjet naše areály. Za tímto účelem jsme se stali opakovaně úspěšnými žadateli o investiční podporu. Každá investiční dotace ovšem vyžaduje spoluúčast žadatele minimálně ve výši 20%. Kroky směřující k budoucím úsporám, zvýšení komfortu při sportování nebo výstavbě pevné haly, přináší aktuálně ale další navýšení nákladů. Naše sportoviště mají modernizované vzduchotechnické jednotky, zateplené šatny, dostavěnou posilovnu, zastřešení společných prostor, termoizolační plachtu nebo solární panely.

To samotné však nepříznivou situaci nevyřeší. Je to spíš příslib. Aktuálně ale ve společnosti vrcholí ekonomická krize a u nás tomu není logicky jinak. Samotná činnost klubu není ohrožena, ale jakékoli nadstandardní či rozvojové projekty musíme důkladně zvažovat a často omezovat.  

Jak z této situace ven?

Je potřeba si uvědomit, že některé věci už nám zůstanou. Tréninky, utkání a další akce budeme pořádat ve svých areálech a nebudeme se doprošovat o volné termíny v různých tělocvičnách po celé Praze jako tomu bylo dříve. V této nezávislosti jsme ve florbalovém prostředí jedineční. Finanční dopady na naše členy se snažíme minimalizovat, ale se zdražováním ve společnosti také nic nezmůžeme. Díky úsporám, které dle důležitosti musí klub realizovat, stejně jako v celé společnosti, se nebude situace opakovat každý rok. Zvolili jsme proto třífázový postup řešení aktuálního stavu.

V první fázi jsme nuceni od ledna 2024 navýšit členské příspěvky. Toto navýšení z cca 25% může kompenzovat navýšení nákladů. Ke zdražování přistoupila většina nejen florbalových oddílů. Tady je nutné říct, že v rámci Prahy rozhodně nepatříme k těm dražším elitním oddílům. S výpadkem dotací a všeobecným růstem cen však nemáme moc na vybranou.

Ve druhé fází nabídneme naší komunitě možnost podpořit klub výměnou za skutečně exkluzivní benefity a zážitky. Členové, rodiče i příznivci klubu si budou moci vybrat z velké řady báječných odměn, které jsme doposud nikdy nenabídli a je to jediná šance, jak je získat. Je to čistě dobrovolná věc, ale věříme, že vás to zaujme a vyberete si tu svou radost, ať již pro sebe, své dítě nebo pro svého příbuzné a známé. Chystáme k tomu i zajímavou kampaň.

Ve třetí fázi přivedeme k elitním družstvům mužů a žen komerční partnery. To je, přiznávám, náš rest z let minulých, kdy jsme museli primárně řešit provozní problémy. Získat komerční partnery je dlouhodobý projekt, potřebujeme začít více prezentovat klub směrem ven a dotvořit náš produkt tak, aby byl zajímavý pro komerční partnery i v této době, kdy firmy spíše šetří.

Něco pozitivního na konec?

I přes velmi turbulentní období posledních let myslíme na rozvoj.

Rozhodně budeme hledat dotační programy, aby se jedna z našich přetlakových hal přestavěla na halu pevnou.

S výstavbou sportovních areálů jsme skokově navýšili naši kapacitu a budou tak pro nás dlouhodobě důležité nábory nových členů a jejich ukotvení v klubu.

Jakožto sportovní klub rozhodně nesmíme zapomínat na sportovní výsledky a chceme neustále posilovat naši pozici jednoho z nejlepších týmů v ČR.

Chceme rozvíjet služby, které dokážeme nabízet našim členům. Osobně bych rád, podobně jako tomu je v zahraničí, aby bylo možné dětem pomoci ještě více propojit školu a sport. Naopak rodičům zpříjemnit čas, který logicky tráví v areálu jakožto doprovod.

Nápadů máme spousty a věřím, že až se jednou ohlédneme za rokem 2024, tak si řekneme, že to byl nakonec rok velkého posunu vpřed. Všem členům naší komunity, zaměstnancům, trenérům, dětem i rodičům tedy ještě jednou přeji do roku 2024 vše dobré. Pokud kdokoliv z vás bude chtít cokoliv probrat, můžete mě kontaktovat telefonicky, napsat na martin.musil@fbsbohemians.cz, anebo se rovnou zastavte u mě v kanceláři na Bublině, moje dveře jsou pro vás otevřené.

Děkuji za rozhovor!

Dále čtěte

Hnízdo pro klokany