Florbalová škola Bohemians
Florbalová škola Bohemians
První úspěšný rok tréninkového centra na ZŠ Jeremenkova

Celý příběh tréninkového centra na Základní škole Jeremenkova začal minulý rok během covidu, když jsme mohli opustit prostory domácích obývacích pokojů s online tréninky pod vedením Tondy a našich elitních hráčů a hráček. V polovině dubna jsme tedy obnovili tréninkovou činnost našich týmů, a jedním ze sportovišť, kde jsme začali trénovat byl právě venkovní areál ZŠ Jeremenkova. V stejné době jsme pro všechny nováčky organizovali také otevřené tréninky, kde si děti mohli odzkoušet florbal a trénování pod našimi trenéry.  

V září se pak náš maskot klokan mimo jiné podílel na zahájení školního roku, kde přivítal spolu s učitelským sborem všechny děti, zejména prvňáčky a pozval je na náborové tréninky.   

Po úspěšném vstupu do školního roku 2021/22 a obrovské podpoře od pana ředitele se nám podařilo otevřít hned několik kategorií, ve kterých sportuje přes 80 dětí ze základní školy. V akademii máme 3 klučičí kategorie: přípravky, elévy a mladší žáky. Každá kategorie má dva týmy, které zachováme i do příštího roku. Na trénování se podílí také učitelé ze ZŠ, kterým bychom rádi za jejich podporu a pomoc poděkovali. Výrazně se nám podařilo rozšířit i dívčí přípravky a elévky a pochválit se můžeme také všesportovním kroužkem. Pochvala patří také vychovatelkám, za pomoc s vyzvedáváním děti v družině.  

Jaké úspěchy mají týmy za sebou?  

Všechny tréninky a turnaje týmů z akademie Jeremenkova jsou ve znamení radosti a nadšení ze sportování. Do zápasů se zapojují téměř všechny děti, z čeho máme radost. Co se týče sportovních úspěchů, přípravce kluků se podařilo probojovat už do druhého koše. Po necelém roce trénování to považujeme za obrovský úspěch. Elévky hrají pravidelně v prvním koši a také si zaslouží za svoje sportovní výkony pochvalu.   

Slovy chvály na mladé florbalové naděje nešetřili ani trenéři týmů či šéftrenér akademie, Tomáš Grigar: “Otevření nového tréninkového centra při ZŠ Jeremenkova bylo pro nás velkou výzvou, kterou jsme myslím zvládli více než dobře. Díky součinnosti se školou se podařilo rozběhnout všechny tréninkové jednotky s výjimkou jednoho tréninku mladších žáků, a také kategorie téměř naplnit. Samozřejmě je stále na čem pracovat, chceme nyní ještě vylepšit samotný tréninkový proces a také zapracovat na ještě větším zapojení dětí do klubu, ukázat jim Superligu a další aktivity jako jsou letní kempy a pravidelná účast na letním soustředění. Největší odměnou je pro mě poté vidět, že čísla stále rostou a děti pravidelně sportují. Nyní musíme vynaložit minimálně stejné úsilí do přípravy nové sezóny, tak aby bylo vše připravené a nový sportovci měli ty nejlepší podmínky. Poděkovat bych chtěl také rodičům za jejich podporu a také zpětnou vazbu.” 

Komentář přidal také jeden z učitelů, který s trénováním pomáhá, Daniel Tkadlčík: “Tento projekt byl iniciován klubem FbŠ Bohemians s cílem rozšířit a podpořit volnočasové aktivity na Praze 4. Výstavba nafukovací přetlakové haly se uskutečnila v roce 2020 díky spolupráci MČ Prahy 4 a ZŠ s RVJ Jeremenkova, na pozemku školy, na místě, které bylo dlouhodobě nevyužito. Prvotní záměr umožnit škole rozšíření sportovních aktivit a obohatit hodiny tělesné výchovy na škole, se podařilo nadmíru naplnit. Halu využívají všechny třídy základní školy a podařilo se také zapojit velké množství dětí prvního stupně do sportovních aktivit. Vzájemná spolupráce umožnila vytvoření několik florbalových družstev v kategoriích dívek i chlapců. Celou nabídku sportovních kroužků florbalový klub Bohemians rozšířil o Všesportovní kroužek, který je zaměřen na rozvoj veškerých pohybových dovedností dětí 1 až 3. tříd. Celý projekt je velkým oživením na ZŠ Jeremenkova, spojením pedagogů trenérů a lidí zajímajících se o sport, výchovu a vedení dětí.”  

“Tréninky na Jeremenkové probíhají i ke konci sezóny stále v tempu, kluci makají a je na nich za celý průběh sezóny vidět velký posun. Vzhledem k tomu, že prakticky všichni začali trénovat florbal prvním rokem, tak je zlepšení vidět jak na trénincích, tak na turnajích. Nicméně i po konci sezóny máme nabitý program a chceme děti připravit na vstup do další sezóny. V tréninkových jednotkách se s trenéry snažíme vymyslet program tak, aby byl pro děti zábavný a zároveň se na něm něco naučili. Za sebe musím vyzdvihnout, jak spolu kluci vycházejí na i po tréninkovém čase a jak se spolu dokázali během sezóny sehrát.” takto chválí mládež z akademie Jeremenkova trenér FbŠ Bohemians, Martin Janoušek.  

Jaká je naše další vize? 

Rádi bychom udrželi současnu nabídku tréninků a kroužků. V květnu a červnu chystáme otevřené tréninky pro všechny nečleny zdarma. V novém školním roce bychom pak rádi opět zapojili nové žáky školy do našich sportovních aktivit.  

Na závěr bychom rádi pozvali všechny hráče a hráčky na letní příměstské kempy, které organizujeme, aby o svoje florbalové schopnosti a dovednosti během léta nepřišli, ale naopak, abychom je neustále zlepšovali. Nezapomínáme ani na účastníky všesportovních kroužků, pro které máme v nabídce multisportovní kempy, které se uskuteční právě v areálu školy. Více informací o příměstských táborech ZDE.  


Dále čtěte

Kutná Hora 2024 - Soustředění FbŠ Bohemians