Florbalová škola Bohemians
Florbalová škola Bohemians
Filip Forman: Hrozně moc jsem se na šampionát těšil a jsme rád, že jsem tady

Ahoj Filipe, než se zeptám na MS v Helsinkách, jak bys zatím zhodnotil Superligu? Dokázali jste 2x porazit Vítkovice, v čem vidíš zlepšení týmu a v čem vidíš úspěch? 

To, že se nám dvakrát podařilo porazit Vítkovice je fantastický úspěch, ale myslím že jsme lépe měli zvládnout utkání s Libercem a s Black Angels, který nás budou ve finále docela mrzet. Zlepšení týmu vidím v chuti vyhrávat a hlavně směrem do obrany. Myslím, že hrajeme více defenzivněji, než jsme hráli minulou sezónu, ale na druhou stranu nás trošku trápí produktivita druhé a třetí lajny. S tím se samozřejmě nedá moc dělat a budeme muset asi udělat nějaké změny v sestavě, ale to se uvidí až se zase začne hrát. A úspěch je, že nás nikdo na začátku sezóny netipoval na tak vysoký příčky v tabulce. 
 

Jsi nejproduktivnější hráč týmu klokanů, jak vnímáš svou roli v týmu, nevnímáš na sobě určitý tlak? 

Tlak na sobě určitě lehký pociťuji, ale spíš je to okolní tlak, než že bych byl nervózní ze zápasu. Jsem rád, že mohu pomáhat, a když se mi takhle letos daří, tak si myslím, že se to i na týmu odráží. Jsem rád, že mi kluci takhle pomáhají, ale je to zásluha celé naší lajny, která se sice během sezóny trošku měnila, ale už se vracíme do základní sestavy.  
 

Jak bys zpětně zhodnotil obrovský úspěch, coby kapitán juniorské repre?  

Když vezmu ten finálový turnaj v Brně, tak to bylo něco fantastického až teda na první zápas s Finskem, který jsme bohužel prohráli, ale jinak celkově bych to zhodnotil jako jednu z nejlepších akcí, kterou jsem kdy zažil. Byl to obrovský týmový výkon, a hlavně každý věděl v týmu co má dělat a bylo to hlavně o tom to dokázat společně, a ne o individuálních výkonech, takže tady tím stylem jsme to dokázali dotlačit až k tomu zlatu.  
 

Fíďo jsi odchovanec Bohemians, čím si tě Bohemka nejvíc získala? 

Bohemka si mě nejvíce získala asi tím jaké příležitosti jsem dostával již od mládežnických kategorií. Vždycky jsem hrál o kategorii výš, dostával jsem hrozně moc minut a myslím, že v dnešní době to není úplně normální a myslím, že pokud hráč není nějak extrémně výjimečný, tak tolik možnosti nedostává, jako když jsem byl mladý já, a ještě o mě nikdo pořádně nevěděl. Za to hrozně vděčím Bedlovi a trenérům. Myslím, že tohle je ten důvod, proč Bohemka vychovává tak skvělé hráče, protože se otrkávají už v těch nižších kategoriích.  

Pro Klokany jsi jedním z nejdůležitějších hráčů v týmu, co se týče tvojí produktivity a přehledem ve hře, jak tohle vnímáš?  

Jak už jsem říkal, ta produktivita je hodně spjatá s tím, jak nám to funguje v lajně. Myslím, že loni jsme se dost hledali, a i já jsem se dost hledal v tom, najít si svou lajnu a našel jsem jí vlastně až v play-off, což je podle mě pozdě, takže jsem rád že jsme si s kluky teďka vybudovali vazby. I když nás trošku limitovala zranění, ale já doufám, že takhle budeme hrát co nejdál, pokud nebude potřeba nějak promíchat sestavu, kvůli rozložení sil do více lajn. Teď nám to klape tak, jak nám to nikdy neklapalo a jsem rád, že jsme se takhle se spoluhráči našli.  
 

Fíďo co ty a Vánoce? Jaké máš rád tradice a co si letos nejvíc přeješ pod stromek?  

Vánoce mám strašně rád, jsem hrozně rád, když se sejdeme všichni spolu. Už se to ve mě překlopilo, že jsem rád, když se všichni vidíme, než abych dostal nějaký dárek. Pod stromeček si nepřeju nic extra a vlastně bych ani nějak nic nepotřeboval. Uvidím spíš, jestli mě někdo překvapí pod stromečkem, ale na ničem nelpím.  
 

Ještě, než budou Vánoce, účastníš se na MS v Helsinkách. Jsi dvojnásobný mistr světa juniorů, ale zároveň jako nováček v mužské kategorii, jak se těšíš a vnímáš svou pozici v týmu?  

Na MS jsem se hrozně moc těšil, protože je to první seniorská akce s reprezentací a je to něco úplně nového.  

Je to úplně jiný typ akce než s juniorském týmem. Řekl bych, že je to daleko víc vyrovnanější, než je to v juniorské kategorii, kde je to vlastně jen o 4 týmech. Tady už se nám zapojují další týmy jako je Norsko, Lotyšsko atd. Myslím, že tady se může stát cokoliv a jsem rád že jsem tady, že jsem i v základních třech formacích, že jenom nefandím z lavičky, což se může v průběhu turnaje změnit, to nevíme, ale budu se snažit týmu co nejvíce pomoct hlavně s nějakou svojí jednodušší hrou, než bych třeba hrál za Bohemku a myslím, že v tom je moje síla a takhle mě vnímají trenéři.  

Jaké máš pocity, že jako jediný odchovanec Bohemky budeš reprezentovat naše barvy a co na to spoluhráči, mluvil si o tom s někým?  

Myslím, že je to snad i poprvé, co hráč, který přímo v sezóně nastupuje za Bohemku je i na MS. Podle mě je to zas něco jiného, ještě se to snad ani nestalo, když nepočítám Martina Kusugiteho nebo Davida Šimka. Tenhle tým je mladý, je tu plno mladých lidí, mladých nadějí, takže myslím že se to bude dít daleko častěji, že Bohemka bude mít v repre více zastoupení přímo ze svých řad, ale jinak to nijak speciálně nevnímám, že bych byl třeba pod větším tlakem, že musím reprezentovat jako jediný z Bohemáckého týmu, to není nic speciálního pro mě.  

Sám sis vyzkoušel ligu ve Švédsku, co ti tahle zkušenost přinesla?  

Zkušenost ve Švédsku mi určitě přinesla všeobecný pohled do florbalu, jak se hraje jinde, v nejlepší lize světa s nejlepšími hráči světa. Určitě jsem si z toho hodně přinesl, kde mám silné stránky a kde slabé stránky. Dalo mi to i určitý klid do těch reprezentačních startů na MS můžu. Potažmo v jiných zápasech za mužskou repre. Řekl bych že jsem si z toho hlavně odnesl abych nebyl nervózní, když nastupuju proti někomu, kdo je všeobecně braný jako největší hvězdy florbalu.  

Jak vnímají tvoji nejbližší zkušenost ve Švédsku, dva tituly a nynější mužské MS?  

Vnímám to tak, že ty juniorské tituly už jsou za mnou a teď nastupuje nová kapitola, a to je mužská repre, kde se nám dlouhodobě nedaří, což bych hrozně rád změnil s kluky co jsme tady s novou nastupující generací. Je to vidět na tom, že tým má 10 nováčků na MS. Neříkám, že se ten největší úspěch dostaví hned, ale myslím, že postupem let, kdy sem bude dosedávat ta naše zlatá generace z MS juniorů, tak myslím že můžeme dosáhnout na ty nejvyšší příčky.  

Jak hodnotíš soustředění v Kladně a v čem vidíš klíč k úspěchu k získání medaile v Helsinkách?  

Soustředění v Kladně bylo super, myslím že nás to i dost připravilo na podmínky, které jsou tady ve Finsku. Měli jsme tam zimu, sníh, všechno tam bylo. Hodně jsme toho natrénovali, co se týče florbalu, ale hlavně jsme se i poznali jako tým. Hráli jsme plno her, ale i stmelovacích her co se týče stmelení kolektivu, což bylo super. Soustředění před MS bylo super, kde jsme se mohli soustředit a připravit se na to co nás čeká.  
 

Teď probíhalo MS žen, sledoval jsi naše ženy a pokud ano, jak hodnotíš jejich výkon?  

MS žen jsem sledoval, tak nějak průběžně. Boje o medaile jsem sledoval již celé. Jsem hrozně rád za výkon našich holek v semifinále, kde jsem měl trochu obavy, ale myslím že předvedly dobrý výkon. Na konci to už bylo trochu o štěstí, což nakonec připadlo Finkám. V boji o 3. místo mi přijde, že se z nás vytratila ta dravost, kterou jsme měli v tom semifinále s Finkami a myslím, že i individuální kvalita byla spíše na naší straně, takže jsem smutný že to holkám nevyšlo a že nedokázaly prolomit tu smůlu na MS, kde nezískaly medaile již nějakou řádku let, ale myslím že ten tým na to má a měl by to na příštím MS dokázat a nebojovat jen o 3. místo ale i výš.  

Filipe moc děkuju za rozhovor a držíme ještě palce na MS! 

Autor: Julie Chaloupková 

Dále čtěte

Kutná Hora 2024 - Soustředění FbŠ Bohemians