Florbalová škola Bohemians
Florbalová škola Bohemians
Pavel Čihák: Nejvíc byl pro mě postup Bohemky do Extraligy

Klokani opět lámali rekordy a při čtvrtečním derby s Tatranem se mohou právem těšit na předzápasová ocenění.

Proti Vinohradům završil útočník Matyáš Krebner sbírku 150 bodů v základní části a vzhledem k jeho vysoké produktivitě v posledních sezónách se rozhodně máme ještě na co těšit.

Spoluhráč Kuba Šárka dokonce vstřelil 150. branku v základní části a nasbíral celkově už 100 asistencí.

Juniorský mistr světa Patrik Šebek odehrál své 100. utkání v Superlize a dlouholetý člen elitního týmu klokanů Adam Růžek završil sbírku 100 bodů v základní části.

Aby toho nebylo málo, tak se podařilo obránci Pavlu Čihákovi překonat i avizovaný útok na čelo nejproduktivnějších obránců našeho klubu. Jelikož se klokani na Vinohradech i v Lípě neskutečně rozstříleli, tak se Pavel vyhoupl před Martina Kisugiteho (62+67) a aktuálně vede s počtem 133 bodů za 68 gólů a 65 asistencí.

V posledních týdnech nám klokani přepisují své individuální statistiky a jelikož mají formu jako hrom, věříme, že současná třetí příčka je také další slušnou výzvou. Na tu totiž ještě nikdy nedosáhli. A nebo ještě výš?

Ale teď zase zpátky na zem. Obránce a klubový odchovanec Pavel Čihák nebojuje jen v superligovém dresu. Zvyká si na novou roli manžela, nastávajícího otce a samozřejmě se s námi podělil i o to, na co po těch letech v Bohemce vzpomíná nejvíc. 

V lednu ses stal historicky nejproduktivnějším obráncem Bohemky. Co to pro tebe znamená? 

Na osobních statistikách jsem si nikdy moc nezakládal. Ani v mládežnických kategoriích jsem nikdy bodově nevyčníval. Upřímně si víc cením vysokého počtu zápasů, který možná vypovídá o tom, že dlouhodobě pracuju správně. 

Tvoje florbalová kariéra je pevně spojená se zelenobílým dresem. Na co nejvíc vzpomínáš ze své bohaté (a stále trvající) kariéry? 

Zatím nejvíc pro mě furt zůstává postup do extraligy. Nechce se mi věřit, že to letos bude už 11 let. Hodně pro mě znamená i loňský finále poháru, kde jsme zanechali opravdu dobrý dojem, ale to nám nakonec bylo k ničemu. Bronzová medaile z elitní kategorie Czech Open bude asi taky hodně vysoko, ale jak se s nadsázkou říká: je to jen letní turnájek. 

Chybí ti 17 branek do 100 gólů, máš odehráno 290 utkání. Co je další individuální meta ve tvých statistikách? 

Žádný osobní cíle jsem si nikdy nevytyčoval, jen když někdo zjistí, že se nějaký můj milník blíží a upozorní mě na to, tak to člověka zahřeje. Všech těch čísel si ale samozřejmě vážím, ne každý má to štěstí odehrát toho na téhle úrovni tolik, co já. 

U čeho bys chtěl jako hráč Bohemky být?  

Rád bych si s Bohemkou zahrál superfinále, zažít tu atmosféru jako hráč, ale těch šancí už pro mě asi moc nebude. Navíc je otázkou, jak to bude v nejbližší době s diváky. 

V týmu patříš do skupiny těch zkušenějších (čti starších) hráčů. Jsou někdy v šatně situace, kdy si začneš říkat, že třeba na hudební vkus naší první lajny už jsi za zenitem? 

Já mám naštěstí dost rozmanitý hudební vkus, takže se dokážu přizpůsobit. Samozřejmě bych ale ocenil, kdyby hráli víc Mńága a Žďorp nebo božský Kája. 

Pavel Čihák odmala vyrůstá pod trenérem Michalem Jedličkou. Pokud se nepleteme, tak sám ale nikdy žádný tým netrénoval. Byla by to pro tebe výzva? 

Nikdy jsem neměl ambice stát se trenérem. Myslim si, že nemám takový cit pro hru, jako někteří jiní hráči nebo trenéři, abych mohl rozdávat taktický pokyny. Samozřejmě za dobu své kariéru jsem se naučil lépe číst hru a reagovat na ni. Obranu lajny, ve které zrovna v tu chvíli hraju, si ve spolupráci s ostatníma na hřišti dokážeme zorganizovat. Sám určovat taktiku týmu, který by čekal na moje pokyny, bych ale asi nedokázal. 

Stále platí, že jsi jediný ženáč z hráčů v týmu. Kdo bude podle tebe další a co bys mu doporučil?  

Kdo bude další nedokážu odhadnout, ale kdybych si měl tipnout, tak to asi bude někdo ze starších kluků, kteří mají již delší dobu přítelkyně. Doporučit něco? Možná jen aby s žádostí o ruku neotáleli. Se svatbou je totiž úzce spjatá i rozlučka se svobodou a ta se s každým přibývajícím rokem života složitěji konzumuje. 

Doslechli jsme se, že tě za chvilku čeká i kariéra otce. Jak se těšíš a z čeho máš naopak strach? 

To je pravda. Je jasné, že mi kariéra otce asi trošku přehodí životní priority, ale těším se na tuhle životní etapu opravdu hodně. Obavy mám samozřejmě taky, je to pro mě neprobádané území, ale snad budu moct nějaké informace čerpat od Michala Jedličky, který se stane otcem jen o pár měsíců dříve než já. 

V letošní sezóně hrajete bezvadný florbal plný pohledných akcí. Vaše přenosy navíc patří mezi nejsledovanější v Superlize. Jak to letos vidíš a co bys vzkázal divákům a fanouškům? 

Je pravda, že v hodně našich zápasech padá dost branek, což je pro diváky určitě atraktivní. Na druhou stranu, dostat prakticky od všech soupeřů minimálně pět gólů svědčí o naší neschopnosti koncentrovat se na sto procent celý zápas. To budeme muset zlepšit, abychom uspěli v play-off. 

Související utkání

Utkání - Muži A
28.1.2021, TJ Sokol Vinohrady
FbŠ Bohemians
3:4
0:2, 1:1, 2:1
Tatran Teka Střešovice

Dále čtěte

Kutná Hora 2024 - Soustředění FbŠ Bohemians