Florbalová škola Bohemians
Florbalová škola Bohemians
Filip Forman, Matěj Pěnička a Jan Malič míří do Švédska

Filip Forman, Matěj Pěnička a Jan Malič jsou nyní již na cestě do Švédska. Do země, která světu dala florbal a která nepřerušila své soutěže v době pandemie koronaviru.

Reprezentanti Filip Forman a Jan Malič přestupují na následující 3 týdny do superligového Kalmarsundu, kde působí například švédská hvězda Kim Nilsson. Jejich spoluhráč Matěj Pěnička míří do FBC Lerum, které hraje švédskou Allsvenskan (první ligu). 

Díky dobrým kontaktům se asistentovi hlavního trenéra Martinu Formanovi podařilo pro hráče vše domluvit tak, aby kluci mohli sbírat velmi cenné zkušenosti. I proto jsme Martina poprosili o krátký komentář, proč hráči míří právě do těchto klubů.

Martine, celá věc se pekla velmi rychle. Co vlastně na kluky ve Švédsku čeká a co si od toho slibuje náš realizační tým?

Tak v první řadě, za mne patří velký dík švédským týmům a super férovým lidem, kteří tam dělají na správných pozicích. My je známe za roky, co do Švédska jezdíme a troufám si říct, že díky dobrým vztahům nám umožnili nám takovou příležitost před kluky předložit.

FBC Lerum byla volba pro Matěje Pěničku. V loňské sezóně prošel velmi složitým a komplikovaným zraněním, měl jet s klukama na stáž do EräViikingit, ale nemohl. Momentálně se rozehrává a chybí mu celý loňský rok zápasů, a i letošní léto. FBC Lerum má mladý tým, který v ročníku 2002 dominoval Švédsku a tito kluci teď opanují A-tým. Troufám si říct, že na Matěje čekají zápasy v Allsvenskan Södra a asi i nějaké U19, pobyt v rodině, spousta nových přátel – kluků stejného věku a samozřejmě výzva se prosadit v 2. nejvyšší švédské soutěži. Věřím, že trenér Anton Olofsson má v tuto chvíli nabitý kádr a že zápasy i tréninky budou mít kvalitu.

FBC Kalmarsund jako volba pro Filipa a Honzu. Byli jsme tam letos na přípravě a zázemí, které tam pro florbal mají, je řekl bych skoro až – z jiné planety. Velké díky manažerovi Patriku Bäckovi, jak za léto, tak i teď, že kluky bere pod křídla na zkušenou. Pro Filipa je to za mne momentálně ideální volba, je to tým, co si pod vedením Kima Nilssona brousí zuby na semifinále, ačkoliv to rozhodně bude extrémně těžké. Filip absolvuje tréninky s A týmem a pokusí se probojovat do sestavy. Jak to dopadne je čisté na něm, ta šance tam je, ale pro nás je zásadní, že si Filip tuto konkurenci vyzkouší, bude trénovat a vrátí se v dobrém rozpoložení po ochutnávce rychlosti, tvrdosti a důrazu SSL. 

Honza dostal hozenou rukavici od Kalmarsundu také a neváhal ani vteřinu. Ovál na ZŠ Horáčkova mu tolik nechutnal, a tak vyrazil radši do Kalmaru. Samozřejmě s nadsázkou řečeno. Letos je to pro něj první sezóna v mužských soutěžích, ale vzhledem k výkonům, které předváděl v přípravě i v té nejvyšší konkurenci jsme se rozhodli před něj rovnou hodit takovou velkou věc. Finsko zažil, “ví” jaké je to hrát v zahraničí, ví že je mladý a musí poctivě makat a že to bude tvrdý a nebude se všechno pískat :-). Věřím, že i navzdory jeho útlému věku má před branami SSL týmu co předvést a hlavně ví, co si odtamtud má odvézt. Ať už to bude pár tréninků s A týmem nebo několik zápasů v 1st division (3. nejvyšší soutěž), za U19 nebo i ochutnávka SSL, kdo ví.

Čím by mohli kluci být pro švédské kluby přínosem?

Myslím si, že všichni mají šikovné české ručičky. Troufám si říct, že jsou to nadstandardní techničtí hráči, dobře pohybově nadaní kluci s herním myšlením. To jsou všechno naprosto základní předpoklady pro zapojení v jakékoliv švédské soutěži. Bude jim scházet vzrůst, fyzično a síla. Proto tam jedou, aby si to ozkoušeli a vrátili se s jasným feedbackem, na čem mají pracovat.

Všechno je na klucích, vědí že jedou na zkušenou a ať už se jim dostane jakéhokoliv prostoru, bude to lepší než trávit coronavirus podzim u nás. Jsem moc rád, že jsem mohl alespoň pár klukům v této době udělat radost (snad) a něco udělat i pro sport jako takový. Moc takového teď k dispozici není.

Jsou mladí a všechno je to jenom začátek, ale musí je to furt bavit, to je absolutní základ. Za mě je velmi důležité si minimálně jednou za rok dojet pro uvědomění, kde se náš florbal nachází. Pro kluky to bude letos už podruhé, poprvé bylo vyučování od Storvrety v létě. Tak ať se daří a reprezentujte!

Kdy se předpokládá návrat hráčů a zapojení zpět do týmu?

Všechno se uvidí podle vývoje situace u nás. Nebráníme se tomu, aby tam kluci hráli třeba do konce listopadu, samozřejmě když se u nás hrát nebude.

Související informace

Dále čtěte

Hnízdo pro klokany