Florbalová škola Bohemians
Florbalová škola Bohemians
NOVÝ KONDIČNÍ TRENÉR VRÁŤA HORNYCH

Vráťo, vítej v Bohemce. Mohl by ses v krátkosti představit našim hráčům a příznivcům?

Ahoj! Předně díky za přijetí do týmu! Jmenuju se Vráťa Hornych, je mi ještě 2 měsíce 28 let, jsem rodilý Pražák, bývalý ajťák, a studovaný trenér se zaměřením na sílu, kondici a tělesné zdraví. Začalo to certifikátem "instruktor fitness" v roce 2014, a v roce 2017 jsem dokončil 2 leté studium na Fakultě tělovýchovy a sportu Univerzity Karlovy, odkud mám diplom "Trenér a kouč 1. třídy v oboru fitness a kulturistika". Kdo mě viděl, tak poznal že u kulturistiky jsem asi nezůstal... Při zvedání činek jsem od svých 18 let vyzkoušel leccos, od kulturistického pumpování, přes HIIT tréninky, až po crossfit a vzpírání, abych našel zlatý střed v zábavných trénincích, které budují tělesnou sílu a posouvají kondici, současně s ohledem na co nejlepší a udržitelné tělesné zdraví.

Během letní přípravy budeš spolupracovat s týmy extraligových žen, juniorů a juniorek. Jak vnímáš tohle období?

Vnímám to jako období, kdy by mělo být těžko na cvičišti, aby pak bylo lehko na bojišti a sbíraly se cenné kovy! Prvních pár tréninků, které již proběhly, se neslo v lehčím duchu, přeci jen stále probíhá takové to počáteční oťukávání jak s hráči, tak s trenéry. Ale rozhodně mám v plánu na trénincích postupně přitlačit aby byli hráči připraveni na sezónu kondičně i silově co nejlépe!

Kdybys měl popsat skladbu tvých tréninkových jednotek, co je pro ně specifické a jaký typ kondičního tréninku preferuješ?

Naprosto souhlasím s tvrzením, že silový a kondiční trénink je základem každého sportu a také nejlepší prevencí proti zranění. A čtenářům jistě neuniká četnost použití slova "silový" - právě proto že síla a kondice jde spolu ruku v ruce a silový trénink je dle mého nejlepší věc pro budování dynamiky, rychlosti a samozřejmě síly. Hráči tedy mohou očekávat, že do tréninků zapojím hodně silové, dynamické a plyometrické prvky, a určitě se potkáme i v posilovně, kde budeme moci trénink i trochu víc individuálně přizpůsobit. Ale nebojte, na sprinty a všemožné koordinační běhy s překážkami a změnami směrů dojde taky! A občas to zpestříme i nějakou hrou či soutěží! :)

 Jaká jsou tvá očekávání od nového angažmá?

Každé nové místo a nová práce přináší nové zkušenosti. Tedy i tady očekávám nové poznatky z tréninků větších či menších skupin hráčů, i toho, jak funguje velký sportovní klub. Očekávám i to, že se hráči budou snažit trénovat naplno a s chutí, a pokud ne, ať alespoň dají zpětnou vazbu proč, nebo kde je problém. A samozřejmě očekávám, že tréninková dřina a snaha dostane florbalisty a florbalistky Bohemky v soutěži na ta nejlepší umístění! A pak to náležitě oslavíme! :)

Co ty a florbal? Máte k sobě blízko?

Slovo blízko bych asi nepoužil, ale ve svých 15 letech jsem florbal rok hrál a později došlo i na účast na několika školních florbalových turnajích.

A co ty a Bohemka?

Já a Bohemka se takto potkáváme poprvé a zatím z toho mám dobré dojmy! Jsem rád že jsem se stal součástí trenérského týmu, už jen proto že název Bohemians / Bohemia pro mě symbolizuje Česko, a to i v zahraničí. A jakousi sportovní hrdost. Mám pocit, že vždy když se někde řekne Bohemka (ať už jakákoliv), všichni uznale kývnou hlavou s "hmm, dobrý".

Víme o tobě, že jsi nějakou dobu nebyl v Čechách a sbíral zkušenosti ve světě. Kam ses vydal?

V lednu 2019 jsem odletěl s ročním pracovním vízem na zkušenou do Kanady. Neplánovaně se to protáhlo až do listopadu 2020 a celé dobrodružství jsem zakončil ještě 6 týdny v Kostarice. Od Vánoc 2020 jsem zpět v ČR

Kdybys měl vybrat největší zážitek, nebo zkušenost, kterou sis přivezl, co by to bylo?

Celá Kanada byla ohromný zážitek, ale mám nejsilnější 2 momenty. Měl jsem možnost se proletět s kamarádem, který si dělal pilotní licenci. Strávili jsme ve vzduchu 4 hodiny čistého času a letěli z Vancouveru přes hory, moře a pláže až na ostrov Vancouver Island a zase zpět. Ve vzduchu mi na chvíli i předal řízení a já rychle pochytil základy :D. Ano, miluju všechno kolem letadel :). Druhým silným momentem je celých 7 týdnů strávených v kanadské divočině ve vesnici Anahim Lake. Po začátku pandemie jsem tam odjel dobrovolničit na venkov k jedné místní rodince. Na 300km daleko nebyl telefonní signál a žádný větší supermarket. Jezdilo se na ryby i na lov, všechno jídlo bylo domácí produkce. Člověk byl téměř stále venku, dělal jsem práci všeho druhu od terénních úprav na pozemku, přes stavbu dílny, až po pomoc při cejchování telat. Ve vesnici se všichni znali, všichni byli neuvěřitelně přátelští i ke mně, jako k "Eastern European from Czechoslovakia" a nechyběla ani "redneck" zábava jak z amerického filmu.

Prozraď nám, co děláš ve volném čase, když můžeš vypnout.

Miluju pohyb a společnost! Celoročně zvedání činek, v zimě sjezdové lyžování, tu a tam i běžky, a v Kanadě jsem se naučil i na snowboardu. V teplejších měsících rozhodně horská turistika, kempování, cyklistika, in-line brusle, vodní sporty – kdykoliv jsem u moře a je ta možnost, tak se vrhnu se surfem do vln :). A když se náhodou hýbat nechci tak si otevřu knihu, pustím dobrou hudbu, nebo se sejdu s kamarády u piva, vína a dobrého jídla! Během cest také rád točím a potom stříhám vzpomínková videa.


VRÁŤO, VÍTEJ V BOHEMCE!

Dále čtěte

Kutná Hora 2024 - Soustředění FbŠ Bohemians