Florbalová škola Bohemians
Florbalová škola Bohemians
Rozhovor s Terezou Blažkovou: Florbal se dá dělat opravdu na úrovni

Tezy, právě si se vrátila z týdenní stáže ve švýcarském Wileru. O jakou stáž se jednalo?

Ahoj, je to tak. Je to stáž, kterou zprostředkovává Český florbal pro vybrané trenéry, kteří splňují nějaká základní kritéria. Cílem je, aby se kvalitní čeští trenéři inspirovali a vzdělávali v zahraničí, a tím tak posouvali florbal na klubové úrovni dopředu. Výměnou za to, že je nám účast na stáži umožněna, jsme totiž povinni poznatky ze stáže shrnout v odborných článcích a zároveň pro ostatní trenéry, kteří se na stáž nedostanou, připravit školení.

Jak dlouho se věnuješ florbalu a konkrétně trénování?

Florbal jsem nejprve docela dlouhou dobu hrála, z celkových asi 9 let navíc poslední 3 roky v Bohemce. Trénování jsem se začala věnovat až později a tuším, že letos je to moje šestá sezóna.

Odkud přišel nápad a první impuls navštívit tuto stáž?

Takový nápad jsem měla už delší dobu, respektive jsem si byla vědoma, že je to skvělý způsob, jak si rozšířit obzory a získat trochu inspirace do vlastní práce. Jak jsem už říkala, aby stáže byly co nejefektivnější, vyžaduje Český florbal splnění určitých kritérií, aby začal vůbec uvažovat o tom, že Vás na stáž vybere. Mimo jiné kromě komunikační angličtiny, je například potřeba mít trenérskou licenci B, jejíž studium jsem dokončila v létě 2018, tudíž tohle byl první ročník, kdy jsem se mohla o účast ucházet. Jsem ráda, že to vyšlo hned napoprvé!

Jaký byl program stáže a co bylo jeho hlavní náplní?

Program byl složený z pozorování kondičních i florbalových tréninků, zápasů, rozcviček i protažení. Dokonce jsme mohli být i u video rozboru soupeře. Viděli jsme tréninky i zápasy všech kategorií od dětí do 14 let, až po dospělý tým elitních mužů. Zároveň jsme měli možnost popovídat si snad se všemi důležitými lidmi z klubu, od sportovního manažera, přes trenéra mužů, juniorů, až po některé hráče.

Zajímavostí je, že Wiler je klub, který má na rozdíl od většiny českých klubů v každé kategorii pouze jeden tým, takže nemá žádné ženy, ani B týmy. Zbylo navíc i dostatek času na nějaké menší výlety po okolí. Kromě elitního Wileru jsme se také byli podívat do klubu, kde působí další Čech – Tomáš Chrápek a kde se hraje druhá nejvyšší švýcarská liga.

Kdo byl pořadatelem stáže a kdo se na její organizaci a vedení podílel?

Stáž pořádá Český florbal ve spolupráci právě s klubem SV Wiler Ersigen, letos to byl snad už pátý nebo šestý ročník, tudíž po organizační stránce všechno klapalo skvěle. Zajištěnou jsme měli dopravu, ubytování přímo na hale a od klubu jsem dostala i příspěvek na stravu. Za Wiler se nám nejvíce věnoval český trenér Radek Sikora.

Cestovala si do Wileru s někým nebo si na stáž vyrazila sama?

Naše posádka byla celkem čtyřčlenná. Za Český florbal s námi jel metodik a trenér s dlouholetou zkušeností Jirka Typl, z dalších trenérů stáž absolvovali ještě Pavel Hausner z Olomouce a Tomáš Kalina, který pochází z Nehvizd, ale aktuálně hledá angažmá právě ve Švýcarsku.

S kým jsi měla možnost se potkat?

Jak jsem už říkala, alespoň na krátký rozhovor si s námi našla čas celá řada trenérů, navíc Wiler je nabitý hvězdami nejen v realizačních týmech, ale pochopitelně i na hřišti. Viděli jsme tak v akci například Matthiase Hofbauera, legendárního švýcarského reprezentanta, který se účastnil už 10 mistrovství světa. Kapitánem Wileru je například Tatu Vänäänen, finský reprezentant a úřadující mistr světa.

Co ti tato účast přinesla nového?

Bylo skvělé vidět, že i když u nás to tak ještě není, jinde ve světě se florbal dá opravdu dělat na úrovni, kterou lze bez ostychu nazvat profesionální. Myslím, že každý trenér, který svým sportem žije, mi ale potvrdí, že největší přidaná hodnota takovéhle akce je ta, že jste nonstop s lidmi, kteří mají stejnou „nemoc“. Sešli jsme se opravdu dobrá parta s velkými zkušenostmi a zajímavými názory, takže jsme téměř denně do noci vášnivě diskutovali snad o všech problémech, které ve florbale denně potkáváme. Skládání zkušeností ze všech stran a vytváření si vlastního názoru a směru, to je to, co mě asi nejvíce posunulo.

Chystáš se v budoucnu na nějakou další stáž?

Bude to závislé na tom, zda budu příště vybrána, ale určitě bych hrozně ráda. Výhledově by měla být v plánu stáž ve švédském klubu Kais Mora, který se pyšní jedním z nejlepších ženských týmů světa současnosti, a tam bych se opravdu ráda podívala.

Dále čtěte

Hnízdo pro klokany