Florbalová škola Bohemians
Florbalová škola Bohemians
Trenérka Tereza Blažková povede nově dívčí akademii

Florbalová škola Bohemians se může pochlubit novým šéftrenérem dívčích týmů. O sportovní proces se nově bude starat dlouholetá trenérka FbŠ Bohemians Tereza Blažková, která má bohaté zkušenosti z působení u mládežnických i seniorských týmů. 

Jsem moc rád, že jsme se s Terkou domluvili právě na této roli trenéra mladších žákyň a také na šéftrenérovaní celé dívčí akademii. Zná celý klub velmi dobře a jsem přesvědčen, že její práce bude brzy vidět a podaří se nám tak posunout sportovní přípravu mládežnických týmů ještě dále. Má k ruce zapálené trenéry a rodiče, kteří jsou zárukou, že budou tréninky děti bavit a všichni se budou posouvat dále,” komentuje její novou roli šéftrenér Tomáš Grigar. 

Nově vzniklá pozice šéftrenéra dívčí akademie má svůj důvod. “Po minulé sezóně, kdy se díky spolupráci se školou podařilo velmi dobře naplnit dívčí akademii při Exe Sport Areně, jsme cítili, že je potřeba posunout sportovní proces a také zintenzivnit práci s trenéry. Díky šéftrenérovi dívek, tak budeme moci více pracovat s tréninkovými plány, kontrolou tréninkového procesu a také bude více času na důležitou komunikaci s rodiči,” vysvětluje Tomáš Grigar. 

Ženská složka FbŠ Bohemians tradičně patří k tomu nejlepšímu, co ženský florbal v Česku nabízí, ale v posledních letech se naše ženy několikrát ocitly bez medaile. Co by se mělo podle Terezy Blažkové zlepšit, abychom opět začali prohánět ty nejlepší týmy?  

Kdyby existoval jednoduchý recept na úspěch, asi by se jím řídily všechny kluby. Nelze očekávat, že ukážeme prstem na jednu věc, tu změníme a najednou začneme vyhrávat. Věřím, že zpět na vrchol vede cesta především přes kontinuální mravenčí práci složenou z poctivých náborů, svědomitého rozvíjení všestrannosti, komunikaci s rodiči, rozumné dávkování zápasové zátěže, … Od malé holčičky, která přijde poprvé na trénink, po dospělou hráčku, která si na krk pověsí medaili, je hodně dlouhá cesta,” říká nová šéftrenérka dívčí akademie.

Ostatně od extraligového týmu žen se Tereza Blažková přesouvá na novou pozici. Jak vnímá tuhle změnu a proč se pro tento krok rozhodla?  

"Poslední období u žen bylo hodně turbulentní. Po předminulé covidové sezóně, kterou jsem tak trochu nedobrovolně dojížděla jako hlavní trenér, kondičák i vedoucí družstva v jednom, přišel pravý opak. V nabitém realizačním týmu vedle Dominiky Steinbachové a Michala Jedličky pro mě nebyl moc prostor. Aktivní trénování mi brzo začalo hrozně chybět a už dlouhou dobu před koncem sezóny jsem věděla, že takhle pokračovat dál nebudu. Kombinace trénování mladších žákyň a vedení akademie pro mě znamená splnit si jak přání po prostoru k samotnému trénování, tak i možnost předávat zkušenosti ostatním trenérům a posunout část klubu zase trochu blíž k té sportovní profesionalitě."

Výsledky elitních týmů často právě souvisí s prací v mládežnických týmech. Jak tohle platí pro náš klub? 

“Rozhodně – tedy alespoň v Bohemce. Samozřejmě že cesta k úspěchu v dospělých kategoriích může vést například přes nějaké větší posilování týmu skrze přestupy hráček z jiných klubů, nicméně to není cesta, kterou bychom se chtěli dlouhodobě ubírat. Naším cílem je mít špičkové elitní týmy, které budou složené převážně z odchovanců. Někdy je nejtěžší právě tohle vysvětlit samotným hráčkám nebo jejich rodičům – že naše práce směřuje k tomu, aby holky byly všestranně rozvinuté a florbalového a sportovního vrcholu dosáhly někdy ve 22 – 25 letech, ne v 15, 16 letech, kdy to mnozí považují za bytostně důležité,” odpovídá Tereza Blažková. 

I s procesem výchovy mládeže má nová šéftrenérka bohaté zkušenosti. Dlouhou dobu se totiž věnovala našim mládežnickým týmům chlapců. 

"Před lety jsem v podstatě podobnou pozici zastávala u malých kluků a myslím, že to byla úspěšná spolupráce, ze které vzešla široká základna a super parta napříč dětmi, rodiči i trenéry. Díky navazující práci dalších trenérů v čele s Tondou Palatínusem taky pak celá řada šikovných hráčů. Od dětí jsem se potom na pár sezón přesunula k trénování žen a juniorek převážně z pozice asistenta. Díky tomu jsem snad získala přehled o tom, co je potřeba pro to, aby byl klub konkurenceschopný v ženské extralize. Věřím, že teď nastal čas tyhle zkušenosti zkombinovat s aktuální potřebou klubu a že se nám povede ženskou složku postavit na pevnější základy."  


Práce šéftrenéra spočívá také v intenzivní práci s trenéry. Co je jejím obsahem a jak často spolu budou trenérské týmy v kontaktu s Terezou Blažkovou? 

“Vedle trénování mladších žákyň by to měl být hlavní úkol mojí práce. Rozhodně to není tak, že přicházím, abych trénovala všechny holčičky v klubu. Měla bych být v podstatě prodlouženou rukou klubové koncepce tak, aby se z papíru přenášela i do praxe. Budu pro ostatní trenéry připravovat dlouhodobé tréninkové plány, dohlížet zaměření tréninků a poměr mezi jednotlivými složkami včetně zapojení fyzioterapeutů, taky připravovat průběžné testování tak, abychom v různých časových horizontem dokázali vyhodnocovat, jestli jdeme správnou cestou, atd. Cílem je, aby se zlepšoval celkový tréninkový proces, a to hlavně tím, že se posunou samotní trenéři. Budeme se s různými skupinami scházet 1-2x měsíčně, s některými se uvidíme ale i 2x týdně. Z velké části by všechno mělo být o řízené diskuzi a výměně zkušeností,” plánuje dlouholetá trenérka FbŠ Bohemians v nové roli. 

V přípravné fázi na novou sezónu se také uzavírá složení realizačních týmů. Jak bude jejich složení pod novou šéftrenérkou vypadat? 

“Většina realizačních týmů už je jasná, to z velké části vycházelo z minulé sezóny. Dojde možná ještě ke kosmetických změnám vlivem rozvrhů u trenérů z řad vysokoškoláků, ale kostru máme už teď. V novém složení trénujeme od začátku června a chystáme se pomalu na soustředění. Kromě licencovaných trenérů se snažíme do chodu každého týmu zapojovat i některé z rodičů, kteří mívají často jiné užitečné zkušenosti – ať už s jinými sporty, nebo třeba s řízením lidí, jeden tatínek nám například pomáhá právě s nastavením analytiky jednotlivých tréninků, atd. Kromě toho chceme ke každému týmu časem dostat i alespoň jednu ambasadorku z řad ženského áčka, to nás ale teprve čeká.”  

Florbal je mezi děvčaty velmi oblíbený sport. Můžeš nám prozradit, v čem si zálibu u holek získává a co by měl našim hráčkám přinášet i mimo florbalové mantinely? 

“Na takové spekulace asi nejsem dostatečný filozof :-). Primárně si myslím, že u dětí není zas takový rozdíl mezi klukem a holkou, obzvlášť v tomhle. Já vždycky s nadsázkou říkám, že florbal je v České republice tak populární díky dlouholetému fenoménu národního sportu hokeje. Hokej ale na rozdíl od florbalu nemůže hrát každý v kdejaké tělocvičně. Ale vážně - florbal je za určitých předpokladů zkrátka skvělý sport – děti si na něm hledají kamarády, mohou ho hrát prakticky na každé škole, pomalu ho začínají vídat i v televizi a vytvářet si první vzory a hrdiny. Taky už pomalu získáváme první generaci hráčů, kteří vzešli z toho, že florbalu se věnuje/věnoval někdo z jejich rodičů, což je skvělé, to jsme dřív moc neznali. K tomu se přidává právě třeba finanční dostupnost a taky postupná profesionalizace. Tou nemyslím to, že generace dnešních dětí se jednou florbalem bude živit, ale spíš to, že už děti dnes nevedou nadšenci, ale vzdělaní trenéři s vědomím toho, jak důležitá je kompenzace, jak bojovat s jednostranným zatížením a že raná specializace do florbalu nepatří,” uzavírá nová šéftrenérka Tereza Blažková, které přejeme hodně sil do nové role v našem klubu. 

Dále čtěte

Hnízdo pro klokany