Florbalová škola Bohemians
Florbalová škola Bohemians
Mládež FbŠ Bohemians na turnaji ve Švédsku

Na konci května ve dnech 26.5. až 29.5. se ve Švédskem Kalmaru uskutečnil první ročník mezinárodního florbalového turnaje. Náš klub reprezentovalo celkem 9 týmů. Jak se jim dařilo?  

Celý turnaj nejdříve hodnotí vedoucí výjezdu, kterým byl Tomáš Grigar: Celý výjezd do Švédského Kalmaru nemohu hodnotit jinak než pozitivně. Všem kategoriím se dařilo, odehráli spoustu vyrovnaných zápasů a medaile z mezinárodního turnaje v každé z devíti přihlášených kategorií mluví za vše. Chtěl bych také poděkovat Martinovi Formanovi za skvělý turnaj a servis během celého výjezdu. Hráči a hráčky si přivážejí mnoho zkušeností, odehraných zápasů a také zážitků z turnaje, ale i cesty autobusem. Po několika výjezdech do Falunu jsem rád, že jsem se společně s trenéry rozhodl pro změnu a vyrazili do Kalmaru. Příští rok jedeme do Kalmaru znovu, a ještě ve větším počtu.” slibuje šéftrenér Bohemians na závěr.   

B13 a B14

Za tým B13 hodnotí turnaj nejproduktivnější Bohemák týmu B09, Matěj Pokorný: “Ve Švédsku se mi moc líbilo jak z hlediska florbalu, tak i prostředí. Byli tam dost vyrovnaní soupeři, s kterými se dobře hrálo. Jelikož jsme se posunuli více nahoru v obraně, turnaj se nám povedl až do vítězného konce. Někteří jsme hráli i za starší žaky, takže jsme měli velkou nálož zápasů.” Matěj se účastnil také turnaje PFC, který se na začátku května odehrál v Praze. Jak hodnotí turnaj ve Švédsku ve srovnání s PFC? “V porovnání s PFC si myslím, že to byl trošku menší turnaj. Ale na první ročník, si myslím že byl dobrej a doufám, že budou další ročníky. Jak psal Matěj Maršalek, že trenéři se mají na co těšit, tak byli z výsledků i jak jsme to zvládli herně určitě nadšeni.” 

Hodnocení svého svěřence doplní také trenér Jan Grmolec:Výjezd na sever jsme si opravdu užili. První místo B09 na turnaji a vítězství v B pavouku B14 je po bronzu z PFC zasloužené vyvrcholení naší celoroční práce, které nás může následující dva týdny uspokojovat, ale do těch dalších nás musí všechny motivovat. Nejen že se blíží nejtěžší florbalová prověrka Prague Games, ale potom se začíná opět od nuly a je třeba se nadále posouvat a zlepšovat. Děkuji rodičům a fanouškům, kteří nás podporovali, jak doma u monitorů, tak přímo ve Švédsku na tribunách.” 

Působení týmu B14 na turnaji hodnotí také trenér Tomáš Grigar“Turnaj pro starší žáky nezačal moc dobře, ale o to lépe končil. Sice jsme odehráli jen play-off B, ale díky tomu jsme mohli odehrát tři vyrovnaná utkání a nakonec vybojovat vítězství ve finále B. Během několika dní jsem na klucích viděl velké zlepšení o to více mrzí, že v Praze zůstalo několik klíčových hráčů týmu. Všichni hráči v turnaji měli dostatečné herní vytížení a já doufám, že budou pilně makat na trénincích, aby se mohli v příštím roce ještě více zlepšit.” 

B16, B17, B18

Slovenská posila trenérského týmu, Jozef Grega hodnotí turnaji následovně: "Do Kalmaru vyrazila výprava 2004 doplnená o hráčov ročníku 2005, ktorí hrali zároveň aj svoju kategoriu. Chlapci zahrali kvalitné zápasy v skupinách, následne v play-off juniorom tesne ušiel postup do finále, čo sa však podarilo ročníku 2005 a tiež ročníku 2006,ktorý doplňoval ročník 2005. Konečná zbierka všetkých troch medailí v troch kategóriách ( 2004-bronz,2005-zlato,2006-striebro) znamenala pre našu výpravu úspech. Chlapci si v náročnom zápasovom programe siahli na dno síl, zmerali sily s kvalitnými súpermi za čo im ďakujeme."

GIRLS 13/14 a G15 

Týmy G13/14 a G15  byly na turnaji pod vedením trenéra Michala Vojáčka, který turnaj hodnotí následovně: “Tým starších žákyň nastupoval na turnaji jak v kategorii 07 tak 08, s cílem odehrát hodně kvalitních zápasů a získat co nejvíce zkušeností. Tým 08 doplněný o mladší žákyně od začátku turnaje sehrával se svými švédskými soupeři vyrovnané zápasy, které dokázal překlopit na svou stranu. To se mu dařilo i v play off, když nejprve otočil čtvrtfinále s Lundem na 3:1, poté si poradil v semifinále s týmem CL98IC 2:1 a stejným výsledkem ve finále si dokráčel pro překvapivé, ale zasloužené zlaté medaile, když výkony našich hráček rostly zápas do zápasu.” 

“Týmu 07 se od začátku turnaje dařilo přehrávat své soupeře, prezentoval se pěknou hrou, ale trápil se v koncovce. Po druhém místě ve skupině se ale rozstřílel ve čtvrtfinále s Telge 6:3 a v semifinále vyřadil jednoho z favoritů Bele Barkarbe výsledkem 4:2. Ve finále to těsně po prohře 3:4 sice nevyšlo, ale i tak je stříbrná medaile pěknou tečkou za vydařenou sezónou starších žákyň.” dodává Michal k úspěchům na turnaji.  

G17, G18

“Turnaj v Kalmaru můžu jak za nás trenéry, tak určitě i za holky hodnotit velmi pozitivně. Jeli jsme tam s cílem odehrát co nejvíce kvalitních zápasů, a to se nám povedlo. Měli jsme jeden tým na dvě kategorie, takže jsme zažili i dobrodružství ve stylu, že jsme ze zápasu šli okamžitě do druhého a holky si sáhly kolikrát na dno svých sil. Kdybych to měl shrnout, tak turnaj ve Švédsku nás posunul nejen florbalově, ale i lidsky a my můžeme do letní přípravy vstoupit s tím, že to určitě má cenu. Že přes léto zamakáme, a v té následující sezóně všem ukážeme, co jsme jako tým zač.” slibuje trenér Daniel Cabejšek.

Komentář přidává také trenér Kryštof Krbec: “Turnaj v Kalmaru byla super zkušenost pro nás trenéry i pro holky. Jelikož se jednalo o první ročník, tak jsme si museli porvat s mnohými nástrahami kalmarského města, například autobusovou dopravou. Herně jsme předvedli výborné výkony, které zdobí dvě medaile s dvou různých kategorií. Samy holky si musely sáhnout na fyzické dno a ukázaly srdce a bojovnost, které k Bohemce patří, za to jim patří naše velké díky. Turnaj byl určitě důstojným zakončením letošní sezóny a výborný startovní bod na letní přípravu a nadcházející sezónu.” 

Holky si z turnaje odvezli jednou stříbrnou a jednou bronzovou medaili.  

Více fotek z turnaje Kalmarsund Floorball Cup 2022 naleznete na platformě Flickr

Dále čtěte

Hnízdo pro klokany