Florbalová škola Bohemians
Florbalová škola Bohemians
Zdraví mladých klokanů a klokanek pod křídly klubových fyzioterapeutů

Prevence úrazů a kvalitní péče o zdraví je jedním ze stěžejních pilířů dlouhodobého tréninkového procesu v našem klubu. To platí už u našich nejmenších hráčů a hráček, které se snažíme vést k tomu, aby o své zdraví pečovali tak, jak je třeba. 

V této oblasti nám velmi pomáhá spolupráce s  Bohemia Fyzio, jejíž fyzioterapeuté již tradičně realizují celoklubové testování našich mládežnických týmů„Tradiční celoklubové testování je z našeho pohledu velice důležité. Získáváme díky tomu informace o zdravotním stavu mládeže v Bohemce, snažíme se odhalovat problémy společné pro jednotlivé kategorie tak, aby se na to mohli trenéři při tréninkách zaměřit a dbalo se na všestranný vývoj sportovce. Díky tomu jsou děti pod kontrolou fyzioterapeutů a pokud je nějaký problém, mají možnost individuálních terapií za sníženou cenu u nás v ordinaci. Jsme velice nadšení z výsledků letošního testování, kdy se nám díky dlouhodobému sledování jednotlivých hráčů potvrdilo, že díky kompenzačním cvičením, individuálním terapiím a propojení fyzioterapeutů s trenéry, potvrdilo zlepšení stavu pohybového aparátu u některých jedinců.” prozrazuje naše bývalá hráčka Eliška Vrátná, které má za sebou bohatou reprezentační kariéru a jako hlavní fyzioterapeut působí u našich týmů.  

„Rodiče otestovaných dětí informujeme e-mailem o výsledcích a snažíme se společně najít nejvhodnější cestu k tomu, abychom případné zdravotní komplikace odstranili. Odhalenými zdravotními komplikacemi to však nekončí. Hráčům a hráčkám nabízíme několik možností od individuálních terapií s našimi fyzioterapeuty, kdy stačí návštěva 1x za měsíc - najdeme a naučíme florbalisty nejvhodnější cvičení, která musí doma pravidelně cvičit a na kontrole ztěžujeme nebo měníme podle toho, jak se situace vyvíjí. 90% práce je ale na hráčích, protože musí sami chtít a doma pracovat na svém těle, aby je do budoucna nic nebolelo a předešli zraněním. Jejich zájem vnímáme velmi pozitivně. Pokud se nám něco nezamlouvá více, doporučujeme návštěvu lékaře, který doporučí, jak dále postupovat“ popisuje Vrátná následný postup po diagnostické prohlídce. 

Odhalenými zdravotními komplikacemi to však nekončí. „Hráčům a hráčkám nabízíme individuální pomoc a jejich zájem vnímáme velmi pozitivně,“ těší fyzioterapeutku Elišku. 

„Nejsme tu ale nejen pro hráče klubu. Mohou se na nás obrátit i rodinní příslušníci, kteří třeba za Bohemku nehrají. Vnímáme Bohemku jako velkou rodinu a naši pomoc tak mohou využít i další zájemci.“  

Klubové testování bude probíhat po celý leden, kdy by měla být dotestována zbylá část klubu a budeme rádi, pokud této možnosti využije co největší množství našich členů, kteří mají tuto prohlídku zdarma.  

Pro každého, kdo chce na svém zdravotním stavu pracovat náš klub pořádá i kompenzační tréninky pod vedením Bohemia Fyzio, a to pravidelně každou středu od 17:15 do 18:15 v naší Exe Sport Areně (adresa: Jeremenkova 1003/66a, Praha 4). Na tréninku se pod dohledem fyzioterapeutů pravidelně už od září schází zhruba 15 dětí napříč kategoriemi. Díky těmto tréninkům se můžeme opět posouvat a zlepšovat v práci s naší mládeží. 

Obsahem kompenzačních cvičení jsou zejména cvičení zaměřená na posílení oslabených partií, zlepšení pohyblivosti páteře a velkých kloubů, koordinace pohybu, a stabilita dolních končetin. Snažíme se tím předcházet nejčastějším zraněním, která jsou pro florbal a sedavý životní styl charakteristická která pom preventivní cviky. 

Doplňující dotazy k diagnostickým prohlídkám můžete směřovat na šéftrenéra Tomáše Grigara na tel.: +420-728-351-446, nebo na e-mail: tomas.grigar@fbsbohemians.cz.  

Související informace

Dále čtěte

Kutná Hora 2024 - Soustředění FbŠ Bohemians