Florbalová škola Bohemians
Florbalová škola Bohemians
Chceme o skok dál: Play-off 13/14 a zaskočená Boleslav

Do čtvrtfinálových bojů v play-off se v novodobé historii poprvé dostáváme v sezóně 2013/2014. Nejvyšší soutěž tehdy nese název Autocont Extraliga a klokani zakončují základní část na 7. místě.

Tým začíná stavět na dravém mládí a živelném florbalu, a to se mu po celou základní část vyplácí. V brankovišti se opírá o zkušeného Davida Rytycha a kostru týmu tvoří odchovanci Martin Šimek, Vojtěch Bagin a Martin Kisugite. Z aktuálního týmu pak tento úspěch pamatují Jakub Šárka, Pavel Čihák, Mikuláš Forman, Adam Růžek, Vojtěch Zezulka a Lukáš Kuncman.

V play-off chtějí naši hráči hlavně překvapit. Za soupeře mají totiž jednoho z nejtěžších, a to Billy Boy Mladou Boleslav, která je plná zkušených hvězd a brousí si zuby na titul.

Naši klokani však od prvního utkání dokazují, že to Boleslav nebude mít vůbec, ale vůbec jednoduché.

Když v 11. minutě prvního utkání zvyšuje Vojtěch Bagin už na 0:3, Boleslav začíná tahat za záchrannou brzdu. Do poloviny utkání sice domácí vyrovnávají, ale klokani neustále koušou a vedení si berou zpět.

Přetahovaná pokračuje i v poslední části a 6 minut před koncem posílá boleslavská legenda Ondřej Fojta zápas do prodloužení za stavu 7:7.

V něm pak z dorážky rozhoduje Jakub Šárka a první senzace je na světě. Klokani vedou v sérii 1:0.

„Jasně, pamatuji si na to. Speciálně na moment, kdy jsem vstřelil vítěznou branku v prodloužení prvního utkání. Celkově jsme si do série moc nevěřili, bylo to pro většinu z nás taky první play-off a když už to vypadalo aspoň na nájezdy, tak nám to tam spadlo. Ta nálada po prvním zápase byla prostě skvělá,“ vzpomíná útočník Jakub Šárka.

SESTŘIH 1. ČTVRTFINÁLE:

O den později pak nastupují ke druhému čtvrtfinále, které sice nenabídne tolik branek, ale klokani opět dokazují velký potenciál celého týmu.

Na konci první třetiny totiž posílá zelenobílé do vedení Viktor Kopecký a tohle skóre drží dalších 20 minut.

Boleslav své zkušenosti prodá až v poslední třetině, vítězí 5:1 a i tak odjíždí klokani spokojení s jedním vítězstvím na kontě.

SESTŘIH 2. ČTVRTFINÁLE:

V Praze se pak znovu dějí věci. Klokani hrají bezstarostný florbal plný lehkosti a Boleslav si začíná uvědomovat, že bude muset výrazně přidat.

Ve třetím utkání vedeme v 9. minutě už 3:1, a na začátku 3. třetiny pak 6:4.

Boleslav nejprve sníží a nakonec při hře v šesti vyrovnává na 6:6 z hole Pavla Boušky.

V prodloužení pak k naší smůle trefuje Petr Salát a Boleslav poprvé v sérii vede.

„Rozhodně je škoda, že jsme tenkrát víc nezabojovali. Rozhodně jsme na ně měli a je škoda, že jsme ve třetím utkání neudrželi to vedení. Pak už by to měli zase těžší. Tam se to podle mě začalo lámat,“ říká dlouholetá opora Bohemians.

SESTŘIH 3. ČTVRTFINÁLE:

Ve čtvrtém utkání pak poprvé klokani začínají ztrácet. Boleslav rychle vede 0:3 a klokani se snaží dostat do utkání.

Marně však dotahují konečný výsledek 4:5 a Boleslav vede v sérii už 1:3.

SESTŘIH 4. ČTVRTFINÁLE:

V 5. čtvrtfinále hrozí klokanům konec sezóny. V jeho polovině prohrávají pouze 4:3 a i když tahají za kratší konec, utkání je otevřené na obě strany. Pak však obdrží trenér Michal Jedlička osobní trest, následují další vyloučení a klokanům začne docházet síla.

V poslední třetině pak vítězí Boleslav 7:2, celkově 12:6 a sérii ovládne výsledkem 4:1.

SESTŘIH 5. ČTVRTFINÁLE:

„Hned to první play-off nám ukázalo, že je to opravdu jiná soutěž. To, jak jsme favorita dokázali zaskočit a trápili ho minimálně velkou část série… hrozně velká zkušenost pro celý tým,“ uzavírá Jakub Šárka.

"Je pravda, že Bohemka tenkrát předvedla velmi živelné výkony. Samotné průběhy utkání byly dost divoké i emotivní. V průběhu série se pak přeci jen ukázala naše kvalita, která rozhodla o postupu," zavzpomínal pro náš web boleslavský manažer Tomáš Pacák.

STATISTIKY PLAY-OFF - TOP 3:

JménoPříjmeníKBBrankyAsistence
VojtěchBagin954
MartinŠimek835
MartinKisugite743

Klokani v celé sérii překvapovali, a i když jim to nakonec nevyšlo, nasbírali cenné zkušenosti, ze kterých budou těžit v několika dalších sezónách.

Současně započali i pěknou tradici, že se minimálně dalších 7 ročníků play-off odehrálo vždy s účastí Bohemky.

A snad v té letošní začneme novou semifinálovou tradici.

Bohemka do toho!

Související informace

Dále čtěte

Kutná Hora 2024 - Soustředění FbŠ Bohemians