Florbalová škola Bohemians
Florbalová škola Bohemians
Klokani dobývají florbalovou Skandinávii. Do Švédska zamířil i Matyáš Krebner

Hráči Bohemians dostali od svého mateřského klubu souhlas s dočasným působením v zemích, kde se florbalové soutěže nezastavily.

V superligovém Kalmarsundu našli útočiště reprezentační hráči Filip Forman a Jan Malič a oba již zasáhli do švédských soutěží. Filip Forman ve středu rozhodl svou brankou o vítězství Kalmarsundu nad Växjö a s celkovou bilancí 1+1 byl klíčovým hráčem domácích.

Jejich kolega Matěj Pěnička se přesunul kousek od Göteborgu do švédského klubu FBC Lerum. V jeho dresu už také dokázal skórovat.

Do sousedního Finska se přesunuli Michal Vojtíšek a Patrik Šebek. V Helsinkách budou nastupovat za velkoklub EräViikingit, který Michal velmi dobře zná, jelikož v něm byl už loni na stáži.

K pěti hráčům nově přibyde i další odchovanec Matyáš Krebner, který oblékne dres AIK Stockholm.

A jak se klokani zatím na severu cítí? Vyzpovídali jsme Honzu Maliče, Filipa Formana a Matěje Pěničku.

Jak hodnotíš své výkony v proběhlých utkáních?

Honza: První dvě třetiny jsem se celkem hledal na hřišti a poznával, jakým způsobem to chtějí kluci hrát a v třetí třetině už jsem se cítil dobře a nahrál jsem i na gólík, takže se mi ulevilo a měl jsem i radost. Druhý zápas byl v 3. lize. Řekl bych, že zápas se naší lajně povedl a během zápasu jsme se prokousali do první lajny.

V sobotu mě čeká další zápas, tak věřím, že už ochutnám chuť vítězné atmosféry.

Mám za sebou 2 zápasy. První zápas jsme si dali s Filipem hned po příjezdu po dvoudenním cestování, k tomu to byl ještě venkovní zápas.

Filip: Moje výkony? No zatím jich moc nebylo, takže těžko nějak komplexně hodnotit, ale je to víceméně o zvykaní si na zdejší styl hry. Co se týče SSL zápasů, měl jsem z toho obrovský respekt a snažil jsem se k tomu co nejlépe to šlo. Mužů říct, že jsem byl celkem spokojen se svým výkonem. Teď už jenom musím potvrdit, že to nebyla náhoda a snažit se to zlepšovat, pokud dostanu šanci.

Matěj: Zápas se nedá hodnotit úplně kladně, jelikož jsme prohráli. Ze začátku jsme byli skvěle nahecovaní a věřil jsem, že vyhrajeme. Bohužel jsme dostali pár gólů z našich chyb a náš mentální stav šel dolů a nedokázali jsme se zvednout.

Jak probíhal tvůj přesun do Švédska?

Honza: Klobouk dolů před Martinem. Patří mu velký dík. On za tím vším stojí. Dostal jsem jen zprávu „Letíš do Švédska.” Ve škole to nějak neřeší. Napsal jsem, že jedu do Švédska a ani mi neodepsali, tak snad s tím jsou v pohodě.

Rodiče, hned jak jsem jim to oznámil, tak říkali ať jedu, že to, co se odehrává v ČR je strašný a ať využiji takové příležitosti. Měli z toho na začátku možná větší radost jak já. Jsou skvělí v tomhle.

Filip: Díky aktuální situaci v ČR mě tam moc věcí nedrželo, ale nebudu lhát, že jsem ze začátku spíše chtěl zůstat v Česku a odpočinout si od florbalu. Školu můžu dělat stejně tady jako doma a rodina byla pro všemi deseti, takže tam žádný problém nebyl.

Matěj: Bylo to náročné tady vše nechat, hlavně rodinu a přítelkyni, ale věřím, že se to všechno zvládne. Co si týče školy jsem v pohodě. Řekl jsem si, že je jedno, jestli budu online výuku sledovat z Česka nebo že Švédska. Pak si už stačilo zabalit a vyrazit.

Jaké podmínky máte v klubu?

Honza: Absolutně nesrovnatelné s ČR. Je prostě hezké vidět, jak by ten florbal mohl vypadat a jak doopravdy vypadá u nás. Hned jak jsme přijeli, tak začalo fasování věcí. Součástí byla i nová florbalka, se kterou zatím nejsem úplně kamarád, ale snad se to zlepší. Myslím, že i Filip se mnou bude souhlasit s tím, jaký tu mají skvělý komfort. Je to asi nejvyšší strop, co jde ve florbale.

Filip: Podmínky jsou zkrátka hodné nejlepší ligy světa, těžko popisovat člověku, co to nezažil na vlastní kůži. Myslím, že by se to dalo už pomalu přirovnávat k profesionálnímu sportu. Doufám, že se na podobnou úroveň dostane v nejbližších deseti letech i česká liga.

Matěj: Podmínky máme skvělé. Skvělá aréna. Dostali jsem klubové oblečení. Realizační tým se o nás stará, jak nejlépe může. Hlavní trenér mě a Marina Čermáka vozí na tréninky. Prostě bomba, nemůžu si stěžovat.

Dále čtěte

Kutná Hora 2024 - Soustředění FbŠ Bohemians