Florbalová škola Bohemians
Florbalová škola Bohemians
Michal Vojtíšek, Patrik Šebek a fyzioterapeut Vojta Typl míří do EräViikingit

Ahoj Martine, jak se ti povedlo zařídit stáž pro klokany ve Finsku?

Stejně jako u první vlny „odsunu” na sever musíme podotknout, že obrovské chuti to dotáhnout a celkově pomoci klukům zase hrát, se nám dostalo zejména od asistenta mužského A-týmu a velkého srdcaře helsinského velkoklubu Tomiho Rastase. Bez něho by se to rozhodně letos nekonalo.

Finsko bylo podstatně větší oříšek, co do zařizování a s ohledem na COVID-19 než Švédsko a Tomi v tom sehrál velmi zásadní roli.

Co si slibuješ právě od těchto klubů / herního vytížení? Co na kluky čeká?

EräViikingit je již několikrát prověřeným útočištěm našich hráčů. Každý rok s tímto klubem děláme výměnné stáže a řekl bych, že právě tyto stáže byly zárodkem nějaké pravidelnější mezinárodní výměny hráčů nebo takového „hostění”, ke kterému dochází nyní. Rozhodně to není náhoda, že snažíme spolupracovat právě s tímto klubem, jsou v něm kvalitní lidé a trenéři, mají propracovanou strukturu a troufám si říct, že výborný systém pro výchovu a celkový servis pro dospívající hráče. Velkou výhodou je zejména možnost startovat hned v několika soutěžích - U18, U21, Divari či teoreticky F-liiga.

EräViikingit jako volba pro Patrika Šebka. Jsem velmi rád, že se Patrik nakonec příležitosti chopil. Když vyjížděli kluci poprvé i podruhé, byl oporou A-týmu a nemohl by jen tak odjet. Nyní se ta příležitost naskytla a já myslím, že kontakt s florbalem v zahraničí je něco, co mu může velmi prospět a celkově pomoci jeho hře. EräViikingit pracuje, co do herního pojetí, velmi podobně jako náš A-tým a věřím, že právě nový styl podání feedbacku na výkon může být tím, co Páťu opravdu posune. Držím mu palce a přeji dobrou chuť v Divari.

EräViikingit jako opakovaná volba pro Michala Vojtíška. Pravda je, že Michal by stejně jako druhou misi na sever potřeboval čas na ovále ZŠ Horáčkova, ale pokud nebudu nahlížet krátkozrakým trenérským pohledem, tak další minuty na finských kolbištích jsou rozhodně pro něho ku prospěchu a ve výsledku to bude lepší. Je to mladý hráč, ale oproti „stejně starým” klukům jako je Jakub Buršík nebo Filip Forman toho má nahráno z mého pohledu o mnoho méně. Tady to teď nedožene určitě, hokejku potřebuje mít v ruce, to je jasná věc, Finsko už zná, rychleji se rozkouká a může tam rovnou skákat do hry.

Kdy se předpokládá jejich návrat a zapojení zpět do týmu?

Všechno se uvidí podle vývoje situace u nás. Kluci mají nyní vše připravené na pobyt téměř do konce listopadu. Všichni jsou přestoupení standardním mezinárodním transferem, takže mohou být libovolně dlouho.

Čím by mohli kluci být pro finský klub přínosem?

Tak myslím, že u Michala už přesně vědí, co od něho mohou čekat a tudíž budou přesně vědět kam s ním a na čem s ním pracovat. Myslím, že hlavním plusem je jeho houževnatá obranná hra a často slušná chytrá aktivní hra dopředu. Co se týče Patrika, tak jsem velmi zvědav, jak s ním trenéři naloží, zdali do obrany či do útoku. Ačkoliv si troufám říct, že Finsko je tvrdší, tak si myslím, že díky své výšce bude i v Divari silný na míčku.

Kluci budou opanovat jeden byt dohromady ještě s fyzioterapeutem našeho A-týmu Vojtěchem Typlem, který s nimi pojede do Ery na stáž a také s Adamem Hemerkou a Milošem Vojtíškem. Jsem rád, že se to takhle domluvilo, hodilo se to všem, tak proč ne! Hlavní je, že se trénuje a hraje! Tak se držte!

O skok dál!

Související informace

Dále čtěte

Kutná Hora 2024 - Soustředění FbŠ Bohemians