Florbalová škola Bohemians
Florbalová škola Bohemians
Adam Dobeš: „Kluci udělali obrovský kus práce, snaží se na sobě co nejvíce pracovat

Adame, jak se ti doposud pracuje s naším A týmem mužů?
„Obecně se mi s kluky spolupracuje velmi dobře. Mají velmi dobrý kolektiv, ve kterém se každý snaží na sobě co nejvíce pracovat. A to je vždy přínosem jak pro kvalitu, tak pro atmosféru samotného tréninku. Hned na začátku jsme si s kluky nastavili pravidla, které když dodržují, není jediný problém."


Ty se aktivně věnuješ bobům. Jak se liší příprava florbalisty a bobisty?

„Ano, bobům se věnuji už 6 let. Musím říct, že příprava se liší dost výrazně. V přípravě bobisty se primárně klade důraz na rychlostně silové schopnosti. Charakteristikou výkonu bobisty je, že musí dosáhnout maximální rychlosti s odporem během velmi krátkého úseku (kolem 40 m). Zatímco florbal, jako sportovní hra, je typický častými změnami směru a rychlosti. Z toho důvodu je tomu přizpůsobený i trénink pro každý z těchto sportů."


Můžeš nám odhalit, na čem s klokany pracuješ?

„Kluky se snažím rozvíjet komplexně. Jak jsem již zmiňoval, florbal je sportovní hra a ta má své charakteristiky. Primárně se zaměřujeme na rychlost (akcelerace, změny směru, decelerace) a rozvoj síly. Nicméně v mém pojetí kondiční přípravy se soustředím na rozvoj atletičnosti, snažím se ze sportovců dělat lepší atlety. To znamená rozvoj techniky běhu, skoků, koordinace pohybu, práce rukou a tak dále. Nechci tím ale říct, že dělám z kluků atlety specialisty. Jen je to dle mého názoru v dnešním moderním sportu extrémně důležité. V neposlední řadě se snažím i o určitou osvětu, kdy se s kluky snažím řešit stravu regeneraci, důležitost spánku, doplňky stravy a tak dále."


Vidíš u nich nějaké zlepšení nebo naopak něco, na čem by měli ještě potrénovat?

„Určitě, kluci udělali obrovský kus práce. Pamatuji, když jsem s nimi byl poprvé a chtěl po nich základní atletickou abecedu. Bylo to docela úsměvné. Od té doby jsme na všem tvrdě pracovali a musím říct, že jsou šikovní a učí se velmi rychle. Nicméně mají ještě velký prostor pro zlepšení a já se budu snažit, aby udělali co největší progres."


Letos do mužů přichází hodně mladších hráčů z juniorských soutěží. Jsou už v tak mladém věku dobře připravení?

„To je velmi individuální. Vždy jsou v týmu mladí kluci, kteří jsou šikovní, ale také kluci, na kterých je vidět, že s nimi nikdo nikdy cíleně nepracoval. Myslím tím tedy na rozvoji kondičních schopností a právě zmiňovaných atletických dovedností. Řekněme tomu všeobecná pohybová průprava, ta u mladých hráčů pokulhává. Nicméně to není problém pouze mladých klokanů, v mé praxi kondičního trenéra jsem se s tímto setkal napříč sporty."


Chceš něco říct našim fanouškům?

„Podporujte kluky dále, protože makají, jak můžou, aby mohli předvést co nejlepší výkony a výsledky."

Dále čtěte

Hnízdo pro klokany